top of page

Profile

Join date: May 17, 2022

About

Efter Storbritanniens löfte: ”Inte i gott skick” Sverige Storbritannien titta på online 18 maj 22

Sverige Storbritannien live
Storbritannien Sverige titta på online
Vad betyder Boris Johnsons löfte om att hjälpa Sverige? Den brittiska armén är både liten och dåligt utrustad, säger brittiska experter till SvD. Men Storbritannien har några trumfkort.

LONDON. Storbritanniens säkerhetsavtal med Sverige och Finland har fått stor uppmärksamhet. Men hur ser löftet ut i praktiken? Enligt brittiska experter har landet begränsade möjligheter att hjälpa Sverige om Ryssland skulle attackera.


För det första handlar det om Storbritannien överhuvudtaget kan hålla sitt löfte eller inte. Parlamentet måste först ge planerna grönt ljus.

Efter en spelfri måndag och med två raka segrar i ryggen kliver Sverige återigen ut på isen under tisdagen. Då är det Storbritannien som väntar på andra sidan.


Det brittiska landslaget har jämfört med Tre Kronor inlett sitt VM med två raka förluster mot Tjeckien och Norge. Det sistnämnda mötet lyckades man dock ta till straffar där man ändå fick med sig en poäng till tabellen. Detta efter en mycket fin vändning, vilket ändå är ett bevis på att laget har förmågan att prestera när det verkligen gäller. Det kommer bli spännande att se hur de kan ställa sig mot det svenska laget.


Har du inte tillgång till TV6 eller ett konto hos Viaplay finns möjligheten att följa matcherna hos de svenska spelbolagen. Band annat ComeOn och Hajper erbjuder detta och det finns då inga krav på dig som supporter att du måste spela på matchen i fråga. Däremot behöver du ha minst 1 krona insatt på ditt spelkonto.


Storbritannien lovar att skydda Sverige

Storbritannien kommer att skydda Sverige, säger premiärminister Boris Johnson om stödet under en svensk Natoansökan. Det framkom på en pressträff på Harpsund efter att han och statsminister Magdalena Andersson (S) undertecknat en ”politisk solidaritetsförklaring” länderna emellan.


Boris Johnson välkomnar det bilaterala avtalet, som bland annat innebär att Storbritannien och Sverige kan dela underrättelseinformation och teknologi.


– Vi står inför en ny verklighet, säger han om det säkerhetspolitiska läget efter Rysslands invasion av Ukraina.


Premiärministern får en fråga om vilken form av stöd som Storbritannien kan bistå med vid eventuella hot och attacker mot Sverige.


– Det beror på vad Sverige begär. Om Sverige attackeras och begär stöd av oss kommer vi att ge det, svarar Johnson.


Sverige och Storbritannien överens om säkerhetsavtal

Storbritannien kommer bistå Sverige militärt vid en eventuell attack.


Det står klart efter att den brittiske premiärministern Boris Johnson träffat statsminister Magdalena Andersson på Harpsund.


– Putin trodde att han kunde splittra oss men har gjort tvärtom. Vi står här mer enade än någonsin, säger Magdalena Andersson.


Strax innan klockan 14, efter en tur i ekan på sjön i Harpsund, mötte Boris Johnson och Magdalena Andersson pressen.


Budskapet: Länderna har enats om ett solidaritetsavtal.


– Premiärministern och jag har enats om att möta utmaningar i fred och kris tillsammans. Om något land blir drabbat av en katastrof eller en attack kommer Storbritannien och Sverige hjälpa varandra på en mängd olika sätt, säger Magdalena Andersson.


Den brittiska premiärministern är den första utländska ledaren som tas emot av Magdalena Andersson på Harpsund, sedan hon blev statsminister. Boris Johnson kallade omgivningen ”breathtaking” (enastående) och pratade länge om hur viktigt avtalet var mellan länderna.Besöket kommer samtidigt som Sverige ska fatta beslut om att gå med i Nato eller inte och har därför ett stort signalvärde. Länderna ska vara redo att bistå varandra med militära styrkor, något som Boris Johnson gjorde klart flera gånger under pressträffen.


– Om Sverige attackeras och vill ha hjälp, då kommer vi erbjuda det, sa han.


Premiärministern svarade dock inte på frågor om vad Storbritannien kan tänkas erbjuda för stöd vid en svensk Nato-ansökan. Perioden mellan ansökan och godkännande, den så kallade gråa zonen, är ett orosmoln.


Boris Johnson fick också frågan om hur kärnvapenmakten Storbritannien ser på avtalets styrka i jämförelse med Natos femte artikel om kollektivt försvar.


– Hur vi resonerar med våra kärnvapen brukar vi inte kommentera. Men det är upp till den som blir attackerad att komma med en förfrågan om vad de skulle behöva och vi kommer ta det på allvar, säger Boris Johnson.


Statsminister Magdalena Andersson gjorde klart att Sverige har fått försäkringar om stöd från flera länder under denna period. Hon nämnde USA, Tyskland och Storbritannien.


Sverige har i dag motsvarande solidaritetsklausul med de nordiska länderna. Vi har också en liknande klausul med EU-länderna, 42:7. Sedan Storbritannien lämnade EU har landet inte ingått i de avtalet.[

[[SPORTS@LIVE]] Sverige Storbritannien live stream 18 maj 22

More actions
bottom of page